De solceller, som findes på det danske marked i dag, er hovedsagligt krystallinske og baserede på silicium, dvs. monokrystallinske eller Polykrystallinske celler. Desuden er der ikke-krystallinske (amorfe) solceller og amorfe tyndfilmssolceller, som er baseret på pulveriseret silicium. De senere år er der kommet nye typer på markedet, der ikke er baseret på silicium. Der er de seneste år kommet kombineret solcellepaneler og solfangere, også kaldt hybridpaneler fra eks. Anafsolar. Fordelen ved kombineret solcelle- og varmepaneler er at der spares plads.

Monkrystallinske solceller

En monokrystallinsk solcelle består af ét siliciumkrystal. Solcellerne er som standard sorte med en ensartet overflade. De er normalt runde i hjørnerne, men ønsker man en særlig tæt pakning i det færdige modul, kan de skæres ud i kvadrater. De enkelte celler er monteret mellem to lag glas eller mellem et glas- og et plastlag. Monokrystallinske celler har den højeste virkningsgrad.
Effektivitet: ca. 13,5-20,4%.
Årlig ca. 130 kWh/m2
Levetid: Typisk levetid er ca. 40 – 50 år
Info fra Energitjensten
Info fra Nordisk Folkecenter

Polykrystallinske Solceller
Polykrystallinske solceller indeholder flere siliciumkrystaller, og de er ofte i blå nuancer og firkantede. De enkelte krystaller i solcellen kaster lyset forskelligt tilbage, hvilket giver en “levende” overflade. Polykrystallinske celler har en lidt lavere virkningsgrad pr. kvadratmeter end monokrystallinske.
Effektivitet: ca. 12 – 14%.

Årlig ca. 120 kWh/m2

Levetid: Typisk levetid er ca. 25 – 35 år

Info fra Energitjensten

Info fra Nordisk Folkecenter

Standardmoduler er ofte monteret i en aluminiumsramme, som fastgøres med bolte til f.eks. tag eller facade. Der findes også moduler uden rammer. De gøres fast direkte i glasset eller tilpasses konstruktionen på en glasflade. De rammeløse moduler er især velegnede, hvis solcellerne skal integreres i taget eller facaden og ikke blot placeres ovenpå.

Tyndfilmssolceller og amorfe og ikke-krystallinske typer

De først udviklede tyndfilmssolceller var baseret på amorft silicium (a-Si), og senest er der kommet solceller af bl.a. kobber-indium-selen (CIS) og cadmium-tellurid (CdTe). De har et lavt materiale- og energiforbrug i fremstillingen. Siden 2005 er deres markedsandel blevet mere end fordoblet. Amorfe siliciumceller hører til familien af tyndfilmssolceller. Den fotoaktive halvleder er i dette tilfælde amorft silicium (formløst eller ikke-krystalliseret silicium), hvorpå der dampes et bærende underlag, oftest glas. Materialeforbruget er lavt, og det giver en betragtelig energibesparelse ved fremstillingen sammenlignet med krystallinsk silicium. Amorft silicium er langt den mest udviklede teknologi. Effektiviteten er imidlertid en del lavere end med krystallinske solceller. Amorfe eller mikromorfe solceller kan fås i mange former.

Effektivitet: ca. 6 – 10%.

Årlig ca. 70 kWh/m2

Levetid: Typisk levetid er ca. 25 – 35 år

Info fra Energitjensten

Info fra Nordisk Folkecenter

Man kan også få solcellemoduler af metalfolie og kunststof, som i modsætning til glasmoduler kan bøjes uden at tage skade. Farven er rødligbrun til sort. En anden type er CIS-tyndfilmssolceller (Cu = kobber, I = indium, S = selen), som er en siliciumfri teknologi. Farven er sort, og deres effektivitet kan sammenlignes med krystallinske celler. De er meget velegnede til net-tilsluttede anlæg.

Hybridpaneler

H-NRG hybrid solcelle-Thermal (PVT) panel ikke kun giver en meget bedre elektriske udbytte, men den ekstra høj termisk energi betyder endnu mere anvendelig energi end nogen traditionel PV panel på markedet!. Indtil nu har de traditionelle solcelle (PV) systemer været forholdsvis ineffektiv i forhold til at omdanne solens stråler til brugbar elektrisk energi (max. 21,5%). Det tekniske gennembrud for AnafSolar, de har øge det elektriske udbytte af PV-panelet ved afkøling. De har derfor modtaget verdensomspændende anerkendelse for deres innovation. Ud over at øge det elektriske udbytte, H-NRG giver også utrolig termisk energi til husholdningsbrug energi (ca. 50%). Teknologien er gjort kommercielt levedygtige så at det løse nutidens energibehov med sin unikke konvertering (på 65%).

Læs mere om hvordan de virker her


Find os på Nettet
Vores Erfa-gruppe på Facebook
Vores nyheder på Facebook