Vedligeholdelse og vask af solceller

Vedligehold og vask af solceller

Vedligeholdelse af solceller er simpelt og ikke krævende. Alligevel skal man være opmærksom på en række områder, så man får mest muligt ud af sin investering. Herunder se du en stribe gode råd til vedligehold af solceller. Husk dog at spørge forhandleren om hvordan dine solceller bedst vedligeholdes. Der kan være nogle model specifikationer, som du skal overholde. I de fleste tilfælde skal du ikke foretage dig noget, men læs alligevel nedenstående tips til vedligeholdelse af solceller, da det kan være nyttigt at for dig.

  1. Tjek af og til om der er snavs på solcellerne, ofte vil regn være nok til at rengøre solcellerne, men i nogle tilfælde kan man være nødvendig med rengøre dem, da der samler sig andre ting på solcellerne. ”Fjern det”. Rengøring af panelerne, må ikke foretages med postevand, da der er kalk i. Dette vil lægge sig som en belægning på dine paneler og de vil derfor ikke kunne yde der maximale. Rengøring af solceller
  2. De fleste solcellepanelerne er selv afrensende (pga. nano belægningen) og vedligeholdelsesfri, hvis blot de har en minimum hældning på over 25 grader. Sidder dine solceller der i mod på et tag mindre end 25 grader, er der større risiko for samling af skidt og snavs. Rengøring af solceller
  3. Ligesom taget, er solcellerne uden bevægelige dele. Det betyder at langt de fleste dele holde i mange år, og først bør efterses eller eventuelt udskiftes efter en årrække. Nogle dele kan have brug for udskiftning efter 10 – 20 år, da de sidde i direkte sollys og være udsat for vejr og vind døgnet rundt. Delene er selvfølgelig fremstillet til at kunne holde til dette, så det er bestemt ikke noget, man bør være nervøs for.
  4. Du bør kontroller din HPFI-afbryderen årligt så den fungerer korrekt. Du slukker og tænder på HPFI-afbryderen.
  5. Den eneste bevægelige dele i et solcelleanlæg er den lille blæser, der cirkulerer luften i en inverter. Da blæseren består af bevægelige dele, skal denne efter en årrække højst sandsynligt udskiftes. Selve inverteren har en levealder på op til 25 år alt efter model og garantier.
  6. Eftersom solceller er en langsigtet investering, som først har tjent sig hjem efter en årrække og som i øvrigt ikke kræver stor vedligeholdelse de første mange år, vil vedligeholdelsen, bestå i at passe omgivelserne til solcellerne. Altså kan det være nødvendigt at klippe træer eller bevoksning ned, hvis de vokser op og kan skygge for solcellerne og derigennem mindske ydelsen.
  7. Det kan efter en årrække være nødvendig at Nano behandle dine solcellepaneler, da de ikke længere har så ment ved at rengøre sig selv. Prisen ligger på ca. 3 – 4000 kr. hver 5 år. “Danske Solcelleejere kan henvise til forhandler.”

Rengøring af solceller

Artikler vedr. rengøring af solceller.
Det er op til hver enkelt at vurdere om omkostningerne til vask er pengene værd
Der er artikler både for og imod rengøring af solcellepaneler.

Højre klik og åben i nyt vindue.

Udtalelse fra Ivan Katic, Teknologisk Institut Læs svar her
Udtagelse fra Jane Kruse, Nordisk Folkecenter Læs svar her

Artikel fra ing.dk Læs mere
Artikel af Professor Malay Mazumder på Boston University læs mere
Artikel fra truevaluesolar.com.au:   læs mere
Artikel fra solar-facts-and-advice.com læs mere
Artikel fra Youtube se vidio
Artikel fra Jacobs School of Engineering/UC San Diego læs mere
Artikel fra UC San Diego News Center læs mere
Artikel fra cleanenergyauthority.com  læs mere

 


Find os på Nettet
Vores Erfa-gruppe på Facebook
Vores nyheder på Facebook